Om oss

Sedan 1996 bor vi på en gård i Vanstad, Hjärnarp. När vi flyttade hit blev Magnus den tredje generationen Johansson som bor på gården. Då fanns det grisar och en besättning med Charolais-kor på gården. Under flera år bedrev vi gården bredvid våra arbeten och med Magnus föräldrars hjälp.

Sen fick vi tre barn och tiden räckte inte riktigt till, vi bestämde oss för att avveckla jordbruket och arrendera ut marken. Det innebar tomma stallar, men mer tid för familjen.  Efter några år kändes det väldigt tomt på gården och i stallarna, så vi började prata lite löst hit och dit om vad vi skulle göra med dem. Magnus ville ha kor, Malin ville ha får, tjejerna ville ha hästar och Lukas ville helst ha en ishall... Första steget blev att Magnus rev ut all inredning, göt nytt golv och gjorde fint i stallet. Plötsligt hade vi en nästan 250 kvm stor yta att göra vad vi ville med. Malin såg sina får där och tjejerna såg hästar. En dag övertalade tjejerna Magnus att göra ett litet häst-stall, i en del av stallet och resten stod bara och väntade på fåren.

Vi fick tips om att åka till Vistorpsgården i Förslöv och se på deras fina får och hantverk och genom det fick vi kontakt med Heidi. Hon visade oss sina fina långhåriga och bruna får och vi blev  alla lite förälskade i just dem.

De var av rasen Norsk spelsau, en gammal Norsk fårras. Heidi sålde fem unga tackor till oss och den 25/5 -12 kom de hem till oss. Rätt snart växte besättningen till 13 tackor och vi fick behålla Sune, den fina baggen vi hade lånat av Heidi.  De här fina tackorna och Sune har gett oss många fina lamm. I september  2014 utökade vi besättningen ytterligare med 6 tackor och Sunes bagg-kompis Valdemar. I början på 2016 så var vår besättning så stor som 20 tackor, två baggar och 46 lamm.

Vi har alltid varit en kreativ familj så efter att vi klippt fåren den första gången så ville vi ta vara på ullen på ett kul sätt. Malin kom efter ett tag på idén att göra tomtar. Vi började som smått att experimentera och testa oss fram och till julen 2014 var vi på vår första julmarknad. Den första iden om att göra Tomtar utvecklades och nu gör vi Vättar, som vi säljer året om.

Alla i familjen är intresserade av att veta exakt vilket kött vi äter, vilket inte alltid är så lätt att hitta idag. Lammköttet är ett magert kött och har en mild viltsmak, vilket skiljer sig ifrån många andra fårraser. Vi säljer köttet i lammlådor där man själv väljer hur man vill ha det. Det är dessutom veterinärbesiktigat och kontrollerat, precis som köttet som säljs i mataffärerna är. 

Om Norsk Spelsau

Våra får är av rasen Norsk Spelsau. De kommer ursprungligen från rasen gammel norsk spelsau, som är en mycket gammal och unik fårras från Norge. 

Gammel Norsk Spelsau härstammar från de äldsta Norska fåren. De är ättlingar till de får som fanns i norra Europa under antiken.

Fram till 1600-1700 talet dominerade dessa får i Norge. I början av 1700-talet började man importera får från Storbritannien. Detta resulterade i att Gammel Norsk Spelsau blev nästan helt utrotade.

I början av 1900-talet fanns det bara några få får kvar och år 1912 startades två anläggningar för att bevara dessa får. En anläggning hade Gammel Norsk Spelsau och den andra anläggningen la grunden till dagens Spelsau.

Gammel Norsk Spelsau och Norsk Spelsau har nästan helt samma historia fram tills år 1950 då ett organiserat avelsarbete började.

Under 1960-1970 talet skedde en markant förändring i avelsarbetet. De som nu kallas för den "Moderna Spelsaun" blev större och köttigare och mindre fokus på ullkvaliteten.

År 2001 grundade man Landslaget för Gammel Norsk Spelsau i Norge. När de tillsammans med GUH hade kartlagt Spelsaun visade det sig att det finns stora variationer och att det är svårt att tydligt säga vilka djur som kan definieras som Gammel Norsk Spelsau.

Det som man lägger vikt på i dagens avel är hur den "typiska"  Gammel Norska Spelsaun såg ut innan 1960-talet.

Egenskaperna hos våra får är många. De är intelligenta, godmodiga, tåliga, de har bra modersinstinkter och de har en väl utvecklad flockinstinkt.

Köttet och ullen är unika. Köttet är mört och fettsnålt och har en liten viltsmak i sig. Ullen består av två lager, bottenull och täckull som hänger i vackra lockar.